Den 5 september deltog cirka 35 personer i ett seminarium om projektet stranderosionskartering västra Gotland och Fårö. Deltagarna var framför allt tjänstepersoner från olika förvaltningar inom Region Gotland samt från Länsstyrelsen.
Projektet drivs av SGU under 2024 inom ramen för regional kustsamverkan, med stöd från Myndighetsnätverket för klimatanpassning och SGI. Syftet med seminariet var att presentera projektets preliminära resultat och diskutera hur underlaget fortsatt kan användas av berörda aktörer.
Elin Sander från Länsstyrelsen introducerade projektets syfte och mål som bland annat handlar om att öka kunskapen om de lokala geologiska förutsättningarna, att ta fram en aktuell jordartskarta samt att öka förståelse och lära av varandra mellan kommun, regional och nationella myndigheter.
Jonas Ising från SGU berättade om hur erosionsförhållandena ser ut på Gotland och visade också på preliminära resultat och exempel från det som hittills har karterats. Deltagarna fick se hur projektets resultat senare kommer att presenteras i SGU:s Kartvisare Stranderosion och geologi, kust på samma sätt som erosionskarteringen från Öland som genomfördes under 2023.
Anette Björlin och Johan Nyberg från SGI kom med praktiska exempel på kustskyddsåtgärder. Anette visade också SGI:s vägledning för hur planhandläggare i kommunen kan arbeta med geotekniska säkerhetsfrågor i översiktsplanering och i detaljplanering, med särskild fokus på hur kommuner bör hantera utredningar av kusterosion Geoteknisk säkerhet i kommunal planering – SGI .
Slutligen fick deltagarna diskutera hur underlaget fortsatt kan användas och reflektera kring behovet av planering och kustskyddsåtgärder utifrån olika verksamheter. Här kom bland annat upp att underlaget är bra för att ge tidiga indikationer för vad som behöver utredas vidare vid detaljplaneläggning. Frågan om hur vi kan fortsätta samverka för att få till karteringar för havsbotten lyftes också, samt att det finns behov av att visualisera olika underlag som hjälper beslutsfattare.
Presentationerna från dagen finns att ladda ner här:
Inledning – Elin Sander, Länsstyrelsen Gotland
Beskrivning av projektet samt erosionsförhållanden på Gotland, Jonas Ising, SGU