Stranderosionskartering av Öland

Under 2023 karterade SGU Ölands kust för att öka kunskapen om var den är erosionskänslig. Resultatet är ett viktigt planeringsunderlag.

Drönarfoto av kusterosion på Öland
Drönarfoto av kusterosion på Öland. Foto: Jonas Ising, SGU

Kusterna längs Öland, Gotland samt östra Småland och Blekinge är delvis känsliga för erosion och översvämning och det kommer att bli ett större problem framöver med höjda havsnivåer. Detta beror till största delen på att landhöjningen i södra Sverige är liten i förhållande till höjningen av havsytan.

Kunskapsunderlag behövs som ett första steg för att kunna planera. En grundläggande förutsättning för att kunna bedöma om kusten är känslig för erosion är att det finns kunskap om de lokala geologiska förutsättningarna. Tillgång till en aktuell jordartskarta som når hela vägen ut till stranden är därför en förutsättning för att kunna göra dessa bedömningar. I detta område saknades en modern jordartskarta och erosionsbedömningar längs kusten.

Sedan lantmäteriets detaljerade laserskannade höjddata kom (ca 2010) avslöjas ofta fel i jordartskartan, dels på grund av geometriska fel vid kartläggningen eller skanningen av jordartskartan, men också på grund av att jordarten kan ha ändrats av erosion eller annat.

Projektets mål tog under 2023 fram det efterfrågade planeringsunderlaget och genomförde erosionsbedömningar för Öland. Projektet bidrar därmed med kunskap och data som får stor användning under lång tid.

Kartvisaren ”Stranderosion och geologi, kust” täckte tidigare enbart Skåne, södra Halland och Listerlandet. Den är mycket använd framför allt av kustkommunerna. Genom projektet har Kartvisaren uppdateras, så att den även omfattar Öland.

Länk till Kartvisaren Stranderosion och geologi, kust.